Jätteiden yössä 8.6. jätteen vastaanottopalveluja kellon ympäri – myös vaaralliselle jätteelle

Kuudessa jätelaitoksessa eri puolilla Suomea vietetään perjantaina 8.6. Jätteiden yötä. Tapahtumia on sekä jäteasemilla että kaupunkien keskustoissa. Tapahtumiin on vapaa pääsy alueen asukkailla ja vapaa-ajanasukkailla. Ohjelmallisen illan aikana on mahdollisuus nauttia erilaisesta ohjelmasta, saada asiantuntijoilta tietoa ja neuvontaa jätteiden lajitteluun sekä hankkiutua vastuullisesti eroon esimerkiksi omista vaarallisista jätteistä.

Jätteiden yötä vietetään nyt kolmatta kertaa. Tapahtumapaikkoina ovat Ekoroskin Pietarsaaren jätelaitoksella Pirilössä, Ruskon jätekeskus Oulussa, Forssassa Kehräämö, Korvenmäen jätekeskus Salossa, Pirkanmaan Jätehuollon jätekeskukset Nokian Koukkujärvellä ja Tampereen Tarastenjärvellä sekä Hevossuon jäteasemalla Raumalla. Varaslähdön Jätteiden yöhön otti Sammakkokangas Oy, joka tempaisi Saarijärven keskustan jäteasemalla järjestetyssä tapahtumassa.

Kunnallisten jätelaitosten kattojärjestön, Suomen Kiertovoima ry:n, toimitusjohtaja Riku Eksymä pitää upeana asiana, että alun perin Oulusta lähtöisin oleva Jätteiden yö on nyt saanut kuusi muutakin paikkakuntaa liikkeelle.

Jätteiden yö kerää ihmiset hyvän asian äärelle. Rennoissa tapahtumissa voi ihmetellä kuinka siisti juttu jätehuolto onkaan. Tapahtumaillan aikana muistutetaan, että paras jäte on syntymätön jäte. Eikä jätteestä sen syntyneenkään osalta voida puhua, vaan kyse on materiaaleista, jotka oikein lajiteltuina saadaan kiertoon.

Jätteiden yö -tapahtumissa pääsee tutustumaan myös siihen, mitä kaikkea kotitalouksien lajittelemaa materiaalia jäteasemien kautta kulkeekaan kiertoon. Eksymä muistuttaa, että kunnalliset jätelaitokset hoitavat 5,3 miljoonan suomalaisen jätteet ja ovat avainasemassa koko Suomen kiertotalouden edistämisessä. Jätelaitokset hoitavat kuntien puolesta välttämättömyyspalvelua, joka takaa asumisen ja yrittämisen edellytykset kiertotaloutta tukien kaikkialla Suomessa. Haitallisten aineiden kierrosta poistaminen, hyötymateriaalien kiertoon saattaminen sekä hyödyntämiskelvottoman sekajätteen energiahyödyntäminen eivät palvele vain kiertotaloutta, vaan myös ympäristön ja ihmisten terveyden suojelua.

Vaikka Suomen 33 kuntien jätelaitoksesta mukana Jätteiden yössä on vain osa, tapahtuu muissakin laitoksissa. Kesäkaudella jätteiden vastaanottopalveluja tuodaan asukasta lähelle. Esimerkiksi vaarallisen jätteen keräystempauksia on monella alueella.

Lue lisää tapahtumanjärjestäjien tapahtumasivuilta:

Ekorosk Oy, Pietarsaari:
http://www.facebook.com/events/1606349946144396/

Kiertokaari Oy, Oulu:
http://www.facebook.com/events/196194064352219/

Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:
http://www.facebook.com/events/167805637251438/

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:
http://www.facebook.com/events/2202969013053333/

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:
http://www.facebook.com/events/1055609807929790/

Rauman seudun jätehuoltolaitos:
http://www.facebook.com/RaumanSeudunJatehuoltolaitos/