Vähennä vaarallista jätettä

Vaarallisen jätteen syntymistä voit vähentää tekemällä valintoja. Mieti, pärjäisitkö kokonaan ilman, saisitko tuotetta lainattua vai voisitko korvata vaarallisen jollain vaarattomalla tuotteella? Kannattaa myös miettiä tarkasti paljonko esimerkiksi maalia tarvitset. Jos lahjoitat ajoissa pois sinulle tarpeettomat, aikanaan vanhenevat tuotteet, ne päätyvät käyttöön eivätkä vaaralliseksi jätteeksi.

 

 

Puhdistusaineen ei tarvitse olla niin tehokas, että se ‘räjäyttää lian pois’. Tuolloin kirjaimellisesti pesuveden mukana puhdistuksessa käytetyt vaaralliset aineet kulkeutuvat viemäriverkostojen kautta vedenpuhdistamoja rasittamaan ja aina vesistöihin saakka. Mahdollisimman vähän kemikaaleja on hyvä nyrkkisääntö.

Martat ovat tuottaneet erinomaisen tietopankin ympäristöystävällisestä siivouksesta, Isoäidin siivousvinkit. Ihmeitä saa aikaan ruokasoodalla, sokerilla ja etikalla.

Huomaa erityisesti nämä:

  • Käytä mahdollisimman vähän kemikaaleja
  • Valitse pohjoismaisella ympäristömerkillä, Joutsenmerkillä, varustettuja tuotteita
  • Aloita puhdistaminen miedolla puhdistusaineella – siirry vahvempaan vain kaikkein vaikeimpien tahrojen kohdalla tarvittaessa
  • Vältä erityisesti antibakteerisia pesuaineita, kloorattuja desinfiointiaineita ja liuottimia. Ne ovat haitallisia paitsi terveydelle, myös ympäristölle.
  • Suosi biohajoavia pesu- ja puhdistusaineita vrt. synteettiset ja luonnonmukaiset aineet

Lähde: Kodin kemikaalit -opas

Saitko lahjaksi hajuveden, jonka tuoksu ei miellytä? Entä löytyykö kaapin perältä hiuskiinnettä tai muotovaahtoa, joka ei ole enää tulossa käyttöön? Ehkä olet säilyttänyt kokoelmaa vanhoja kynsilakkoja, jotka haluat raivata uusien tuotteiden tieltä?

Oikea osoite kaikille näille arkisille tuotteille on vaarallisten jätteiden keräys niiden sisältämien vaarallisten aineiden takia. Ei siis kodin jäteastia, eikä tyhjennys viemäriin. Tuotteiden kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä niitä ei ole aina merkitty vaarallisen aineen varoitusmerkeillä.

Esimerkkejä vaarallisia aineita sisältävästä kosmetiikasta ovat:

  • Kynsilakat ja kynsilakanpoistoaineet
  • Hiusvärit ja permanenttiaineet
  • Alkoholia sisältävät hajuvedet ja partavedet
  • Aerosolipakkaukset (hiuskiinteet, muotovaahdot, suihkedeodorantit, partavaahdot)

Jäteongelmalta kosmetiikan osalta vältyt käyttämällä tuotteet ennen niiden vanhenemista loppuun. Osa lahjaksi saadusta ja jopa itse ostetusta kosmetiikasta jää kokonaan käyttämättä. Nämä tuotteet kannattaakin antaa ajoissa eteenpäin – ne voivat ilahduttaa jotain toista käyttäjää.

Kynsilakka
Täysin kuivuneet kynsilakat voidaan laittaa kodin jäteastiaan. Mikäli lakka on märkää, kuuluu se vaarallisen jätteen keräykseen.

Kynsilakanpoistoaine
Kynsilakanpoistoaine on liuotin samalla tapaa kuin tärpätit ja tinneritkin. Kaikki nämä kuuluvat käytöstä poistettaessaan vaarallisen jätteen keräykseen.

Haju- ja partavedet
Alkoholia sisältävät haju- ja partavedet luokitellaan sisältämänsä etanolin takia vaarallisiksi aineiksi.

Aerosolipullot
Täysin tyhjät (eivät hölsky eivätkä pihise) metalliset aerosolipakkaukset (hiuslakat, ponnekaasulliset deodorantit) voidaan kierrättää metallinkeräykseen. Mikäli pakkaus ei ole tyhjä, kuuluu se vaarallisen jätteen keräykseen.

Vuodenvaihteen juhliin, valmisteluihin sekä talven harrastuksiin kuuluu yllättävän paljon vaarallisten aineiden tai esineiden käyttöä. Keräsimme muutamia vinkkejä siihen, miten vältyt näiden tuotteiden vaatiman lajittelun, säilyttämisen sekä erilliseen keräykseen viemisen vaivalta. Älä säilö vaaraa kotona!

Ekologisempaa tuiketta haudalle
Pyhäinpäivän ja joulun aikaan hautausmaille syttyvät kynttilämeret lämmittävät mieltä, palamisen jälkeensä jättämät sekalaiset kynttiläkasat puolestaan eivät. Huonoin vaihtoehto läheisten muistamiseen on led-kynttilä, jonka sisältämä nappiparisto on vaarallista jätettä. Ekologisin vaihtoehto on puolestaan kynttilälyhdyssä palava tavallinen kynttilä.

Kynttilävalinnasta riippumatta, muista huolehtia palamisjätteet haudalta oikeaan osoitteeseen: muovikuoret kodin jäteastiaan, metallihatut metallinkeräykseen, led-kynttilät SER-romuun ja niiden sisältämät paristot vaarallisen jätteen keräykseen!

Tinaton uusivuosi
Vuodenvaihteessa Suomessa on perinteisesti ennustettu tulevaa tinoja valamalla. Ympäristöystävällinen, mutta erittäin herkästi syttyvä vaihtoehto tinoille on mehiläisvaha. Se on turvallisinta sulattaa vesihauteessa. Sokeri on myös hyvä vaihtoehto.

Koko perheen jännittävä yhteinen hetki ei ole aivan vaaraton – valamisen yhteydessä runsaasti raskasmetallia sisältävästä tinasta päätyy lyijyä hengitysilmaan sekä viemäreihin. Suomessa lyijypitoisten uudenvuodentinojen myynti kiellettiin hyvästä syystä vuonna 2018.

Joulusiivouksen yhteydessä kaappien kätköistä löytyvät valamattomat tai uudelleenvalamista odottavat tinat tulee viedä vaarallisten jätteiden keräykseen. Mikäli kuitenkin käytät varastoihin jääneet tinat, muista huolehtia hyvästä tuuletuksesta äläkä päästä lapsia hengittämään lyijypitoista ilmaa.

Ympäristöystävällisesti puhdasta
Joulusiivous edessä? Useat tehokkaina markkinoidut puhdistusaineet sisältävät vaarallisia aineita, joiden käsittelyssä on noudatettava erityistä varovaisuutta. Onneksi hyväksi havaittuja edullisia vaihtoehtoja on helposti saatavilla ja osasta siivouksesta voi selvitä pelkällä vedellä ja mikrokuituliinalla. Hyviä perinteisiä puhdistusaineita ovat muun muassa lähes joka kodista jo valmiiksi löytyvät etikka, sokeri ja ruokasooda. Ohjeita näiden aineiden käyttöön löydät Marttaliiton tuottamista Isoäidin siivousvinkkeistä.

Ilotulitteet – älä varastoi vaaraa!
Mikäli ilotulitteita jäi vuodenvaihteessa käyttämättä tai suutariksi, niin älä säilytä niitä kotona tai heitä kodin jäteastiaan. Oikea osoite näille tuotteille on niiden ostopaikka. Mitäpä jos jättäisit omat ilotulitteet kokonaan ostamatta ja suuntaisit tänä vuonna seuraamaan vaikkapa kunnan järjestämää ilotulitusta?

Suksivoide
Luistoa parantavat fluoripitoisten voiteiden sisältämät yhdisteet hajoavat luonnossa hyvin hitaasti rikastuen ravintoketjuun. Ilman huolellista suojautumista, niille altistuu helposti voitelun yhteydessä hengitysilman kautta. Ympäristö- ja terveysriskien välttämiseksi kannattaakin siirtyä fluorittomaan luistovoiteeseen. Mikäli löydät vaarallisen aineen merkinnän voiteen tuoteselosteesta, tuote on vietävä vaarallisen jätteen keräykseen.

Kesäkauden aikana käsittelemme kotona yllättävän paljon vaarallisia aineita. Keräsimme muutamia vinkkejä siihen, miten vältyt näiden tuotteiden vaatiman lajittelun, säilyttämisen sekä erilliseen keräykseen viemisen vaivalta. Ensisijaisesti kannattaa etsiä vaarallisia aineita sisältämättömiä korvaavia tuotteita, suosia ympäristömerkittyjä tuotteita sekä käyttää tarvitsemasi tuotteet loppuun.

Hyönteismyrkyt
Lämmenneet ilmat houkuttelevat myös ei-toivotut kesävieraat mökeille ja pihoille. Hyönteisille on omia karkoitteita, joista suuri osa sisältää vaarallisia aineita. Vanhentuneet karkotteet kuuluvat vaarallisten jätteiden keräykseen. Ehkä pärjäisit kokonaan ilman suojautumalla inisijöitä vastaan asianmukaisella vaatetuksella? Kysy myös apteekista ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja.

Maalit
Maalijätteet ovat yksi suurimpia jätelaitosten vastaanottamia vaarallisen jätteen eriä. Jätteen määrää voi vähentää laskemalla menekin tarkasti ja käyttämällä ylijäävän maalin tai antamalla sen eteenpäin. Nestemäinen maalijäte (maalit, lakat, ohenteet) on vaarallista jätettä, samoin työvälineiden puhdistukseen käytetty lakkabensiini. Vaarallisen jätteen keräykseen kuuluvat myös tärpätit, liuottimet ja näitä aineita sisältävät rievut. Täysin kuivuneet metalliset maalipurkit voi palauttaa metallijätteen keräykseen.

Kyllästetty puu
Onko vanhan aidan, laiturin tai terassin uusiminen ajankohtaista? Näihin rakenteisiin on perinteisesti käytetty kyllästettyä puuta, jota ei parane polttaa omassa tulisijassa tai hävittää sekajätteen mukana. Nykyisin kyllästetyn puun valmistuksessa ei enää saa käyttää arseenia tai kromia. Nämä aineet tekevät vanhasta kyllästetystä puusta huomattavan myrkyllistä. Tarkista maksutta vastaanotettavat määrät omalta jätelaitokseltasi ennen puutavaran vientiä keräykseen.

Sytytysnesteet
Monet käyttävät grillin sytyttämisen apuna sytytysnestettä, vaikka tulen voi usein saada syttymään muutenkin. Laita hiilien alle esimerkiksi tuohenpala ja sytytä esiin jäävä kulma. Hiilet syttyvät hiljakseen kytemällä, löyhyttämällä annettava hapekas ilmavirta edesauttaa syttymistä. Nimensä mukaan helposti syttyvän sytytysnesteen paikka on käytöstä poistettaessa vaarallisen jätteen keräyksessä.

Älä säilö vaaraa kotonasi – vie vaaralliset keräykseen!
Kesälomalla on hyvin aikaa tyhjentää kaapit vaarallisesta jätteestä niin kotona, kesämökillä, asuntoautossa kuin veneelläkin. Kiinteiden keräyspisteiden lisäksi avuksi tulevat useiden paikallisten jätelaitosten järjestämät keräykset. Tarkista aikataulut omalta jätelaitokseltasi.

Kotia remontoidessa käytetään paljon vaarallisia aineita, joista vain osalle löytyy korvaavia vaihtoehtoja. Älä säilytä vaaraa kotona – muista remontin jälkeen viedä jäljelle jääneet maalit, tärpätit ja muut puhdistusliuottimet, loisteputket, liimat, vedeneristeet sekä paristot vaarallisen jätteen keräykseen. Keräyspaikat löydät kierratys.info -sivuilta.

Maalit/lakat
Maalijätteet ovat yksi suurimpia jätelaitosten vastaanottamia vaarallisen jätteen eriä. Jätteen määrää voi vähentää laskemalla menekki tarkasti ja käyttämällä ylijäävä maali tai antamalla se eteenpäin. Nestemäinen maalijäte (maalit, lakat, ohenteet) on vaarallista jätettä, samoin työvälineiden puhdistukseen käytetty lakkabensiini. Vaarallisen jätteen keräykseen kuuluvat myös tärpätit, liuottimet ja näitä aineita sisältävät rievut. Täysin kuivuneet metalliset maalipurkit voi palauttaa metallijätteen keräykseen.

Kyllästetty puu eli kestopuu
Toisin kuin kyllästetyn puun valmistuksessa, lämpökäsitellyn puun valmistuksessa ei käytetä haitallisia kemikaaleja. Voit korvata kyllästetyn puun useimmissa kohteissa lämpökäsitellyllä puulla. Jatkuvaan vesikosketukseen (mm. laiturit) se ei kuitenkaan sovellu.

Asbesti
Vanhoista rakenteista löytyvää asbestia sisältäviä rakenteita ei pidä lähteä purkamaan oma-aloitteisesti. Työ edellyttää asbestityölupaa, ja se tulee teettää työsuojelupiirin valtuuttamalla purkuyrityksellä. Yritys huolehtii muiden velvoitteiden lisäksi jätteen merkitsemisestä ja tiiviistä pakkaamisesta sekä turvallisesta toimittamisesta loppusijoitukseen. Mikäli sinulla on asbestijätettä, ota yhteyttä alueesi jätehuoltoyhtiöön. Sieltä saat ohjeistuksen siihen, miten pääset asbestista eroon. Osa kunnallisista jäteyhtiöistä ottaa asbestijätettä vastaan maksutta, osa maksua vastaan – tarkista käytäntö omasta jätehuoltoyhtiöstäsi ennen palautusta.

Työkoneet
Remontoinnissa käytetään entistä enemmän sähkökäyttöisiä työvälineitä. Käytöstä poiston yhteydessä kaikki sähköenergiaa käyttävät laitteet kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun eli SER-romun kierrätykseen.

Veneillessä vaarallisten jätteiden syntymistä on mahdollista välttää veneiden pohjamaalauksessa, tankatessa sekä pohjapesun ja huoltotöiden yhteydessä. Tutustu Pidä Saaristo Siistinä -yhdistyksen tuottamiin vinkkeihin myrkyttömästä vesillä liikkumisesta.

Polkupyörää huoltaessa käytetään liuotinvalmisteita, ketjurasvoja, pesunesteitä sekä voiteluaineita. Mikäli tuotteet käytetään loppuun, ne eivät muodosta jäteongelmaa. Ympäristön kannalta huomio tuleekin kiinnittää itse huoltotapahtumaan. Ketjuja rasvatessa sekä pyörää pestessä tulee pitää huolta siitä, että rasvoja tai liuotinpesuaineita ei päädy ympäristöön.

Moottoriajoneuvoja, kuten moottoripyöriä, mopoja, moottorikelkkoja ja mönkijöitä huoltaessa syntyy erilaisia vaarallisia jätteitä. Näitä ovat esimerkiksi jäteöljyt, akut, jäähdytinnesteet ja liuotinpesuaineet.
Moottoriajoneuvoa huoltaessa on tärkeää huolehtia siitä, että näitä aineita ei pääse maapohjaan. Valumien ehkäisemiseksi käytä ajoneuvon alla öljyä imevää, pohjaltaan läpäisemätöntä ympäristömattoa. Liuotinaineilla moottoriajoneuvon peseminen on sallittua vain erotuskaivolla varustetulla pesupaikalla, esimerkiksi huoltoasemilla. Liuotinaineille on olemassa myös ympäristöystävällisiä biohajoavia vaihtoehtoja.

Siirry fluorittomaan luistovoiteeseen. Luistoa parantavat fluoripitoisten voiteiden sisältämät yhdisteet hajoavat luonnossa hyvin hitaasti rikastuen ravintoketjuun. Ilman huolellista suojautumista, niille altistuu helposti voitelun yhteydessä hengitysilman kautta. Ympäristö- ja terveysriskien välttämiseksi kannattaakin siirtyä fluorittomaan luistovoiteeseen.

Liikkumisen akut. Moottoriajoneuvojen käynnistysakkuna tunnettu lyijyakku kuuluu vaarallisen jätteen keräykseen. Vaarallista jätettä ovat myös erilaiset sähköisten liikuntavälineiden (tasapainolaudat, sähköpyörät, tasapainoskootterit) litiumioniakut. Niille ei tällä hetkellä ole valtakunnallista keräysjärjestelmää, ohjeistuksen akun hävittämiseen saat maahantuojalta.

Akuissa on loppuun käytettynäkin jäljellä varausta, joka aiheuttaa tulipaloriskin myös kierrätysvaiheessa. Litiumioniakkuja ei saa laittaa paristojen-, lyijyakkujen- tai sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätyspisteisiin. Tutustu Tukesin ohjeistukseen litiumioniakkujen turvallisesta käytöstä.

Lähteet: Pyöräliitto, Suomen moottoriliitto, Pidä Saaristo Siistinä

Auton pesemisessä käytetään usein liuottimia sisältäviä pesuaineita, jotka eivät hajoa luonnossa. Kotipihassa auton voi pestä vain aineilla, jotka hajoavat ympäristössä. Usein riittävä pesuaine on mäntysuopa. Auton peseminen sienellä sekä voimakkaiden pesuaineiden käyttämättä jättäminen myös säästää maalipintaa.

Huomaathan, että auton pesupaikkaa säätelevät kunnan ympäristömääräykset – pesuvesiä ei saa johtaa puhdistamattomina vesistöön tai pohjavesialueella maaperään. Tätä on vaikea välttää, sillä hulevedet ohjataan katujen viemäreiden kautta lähes poikkeuksetta puhdistamatta luontoon.

Mikäli auto on niin likainen, ettei sitä saa puhtaaksi ilman liuottimia sisältäviä pesuaineita, se tulee viedä autopesulaan. Huoltoasemien hiekan- ja öljynerotuskaivot erottavat pesuvedestä pesuaineen, hiekan sekä öljyn puhdistaen pesuveden ennen viemäriverkkoon johtamista.